Black Friday

Jeg kommer ikke til å handle et eneste riskorn i dag, og jeg oppfordrer alle andre å følge mitt eksempel.

I går feiret de thanksgiving i USA. En stor høytid der borte, der man spiser kalkun med venner og familie. Det er en dag for takknemlighet. Takknemlighet for livets gaver og alt man eier og har. 

Ironisk nok er dagen etter årets største handledag. Det er Black Friday, og da spiller det ikke noen rolle hvor mye man har, her skal det kjøpes mer! Butikkene kan åpne så tidlig som klokken 3 på natten, og folk står utenfor og venter. Uttrykket "løp og kjøp" blir gjort bokstavelig.


Gårsdagens takknemmelighet for alt man eier har tydeligvis forsvunnet rett ut bakluka sammen med kalkunen. I call dobbeltmoral. Dette er bilder som fremtidige generasjoner kommer til å se på, og si "seriøst?" Og dagens generasjoner må sitte der, skyldige og flaue, og si at "det var jo så billig.."

Vi vet alle at USA er et bruk og kast samfunn. At det i det hele tatt finnes en nasjonal kjøpedag er en flott illustrasjon på at de ikke prøver å skjule eller pynte på det engang.

Skremmende nok, prøver alltid Norge å etterlikne USA. Så i dag er det mange butikker som prøver å innføre Black Friday her i landet. Det er forståelig, de vil jo tjene penger. Men så er spørsmålet til oss forbrukere: vil vi virkelig gå i den retningen? Vil vi nedverdige oss til å bli med på en så åpenbart destruktiv trend? Vil vi forklare barna at  "Mamma ville ha en billig TV, og sånn er det bare. Så drikk opp det giftige vannet nå, og gå ut og lek i den forurensede luften."

Det er selvfølgelig mange og sammensatte grunner til at det går til helvete med miljøet i dag. Men menneskene på bildene over, og deres ha-galskap er garantert en del av problemet. Hvorfor kan vi ikke heller adoptere Thanksgiving? Alle liker kalkun, og vi kunne godt trenge å bli litt mer takknemlige for alt vi allerede har.

Jeg oppfordrer alle til å boikotte denne dagen helt, og ikke kjøpe en eneste ting. Det vil gi en melding til butikkjedene om at vi i Norge er mer opptatt av miljøet enn en kokeplate til halv pris. Det er ikke det at verden blir mirakuløst reddet fordi Norge ikke begynner med Black Friday, en "høytid" vi aldri har feiret uansett, men det er en prinsippsak. En generell instilling blant folket om at et bruk og kast samfunn er en dårlig ting, og at vi ikke vil bli med på det. En bekreftelse om at vi er tenkende mennesker som klarer å se konsekvensene av våre handlinger.

Mange kommer til å være uenige, og vil heller utnytte de flotte tilbudene. Hvis vi de får bestemme og vi nå virkelig skal slenge oss på denne kvalme fredagen, burde vi i det minste gi den et norsk navn. Da vil jeg foreslå "fuck isbjørnene fredag", "Barna mine kan betale for mitt sløseri, det går så bra fredag", "hva har naturen noen gang gjort for meg fredag" eller "jeg liker ikke rent vann uansett fredag".

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentarFølg meg på min reise til verdens kuleste by!

Kontakt


her kan du skrive epost adressen din


hits